top of page

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Τα συμπτώματα, τα αίτια και η αντιμετώπιση.


" -Τι κάνεις; Καλά είσαι; -Ναι, μια χαρά! Εσύ; 'Ενα απο τα μεγαλύτερα ψεματά μου. Όχι δεν είμαι ΚΑΛΑ. Δεν νιώθω καθόλου ΚΑΛΑ. Αλλά γιατί να στο πώ; Μήπως θα καταλάβεις; Μήπως θα καταφέρεις να μπείς στην ψυχολογία μου έστω και για λίγο; Δεν χρειάζεται. Ξέρω εγώ τι νιώθω και αυτό μου αρκεί. Είναι παράλογο να μην θές να σηκωθείς απο το κρεβάτι. Να μην μπορείς να πάρεις τα πόδια σου. Το ξέρω καλά. Κάθε πρωί νιώθω πως δεν υπάρχει λόγος να σηκωθώ από το κρεβάτι. Τα μέλη μου είναι βαριά όπως και η διάθεσή μου. Αν υπήρχε τρόπος να αποφύγω τη μέρα μου θα το έκανα. Θέλω να μείνω ξαπλωμένος για πάντα. Αυτό είναι ίσως το μόνο ξεκάθαρο "θέλω” μου, δε μπορώ να αναγνωρίσω κάποιο άλλο. Αισθάνομαι κούραση. Ολα απαιτούν προσπάθεια. Κι εγώ δεν έχω τη θέληση για την παραμικρή προσπάθεια. Πως γίνεται τώρα να έχω απομείνει μόνο με την ανάμνηση ενός άλλοτε πηγαίου ενθουσιασμού για ζωή και την εικόνα ενός άλλου ανθρώπου; 'Αραγε θα συνέλθω ποτέ; Θα βρώ τον εαυτό μου ή είναι αναστρέψιμο όλο αυτό που βιώνω καθημερινά;"


Ο διεθνής οργανισμός υγείας υπολογίζει οτι περίπου 7.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατάθλιψη σήμερα. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται, εφόσον την αναγνωρίσουμε και έχουμε τη θέληση να την αντιμετωπίσουμε. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι ένας άνθρωπος που βιώνει τη βαθιά απώλεια του εαυτού του είναι ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα θέλω του και κατ' επέκταση την επιθυμία του για ζωή. Πως μπορεί όμως να συμβεί αυτό;



  • Τι είναι η κατάθλιψη;


Όλοι κατά καιρούς βιώνουμε μέρες κακής διάθεσης αλλά όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάθλιψη, αυτό που αισθάνεται είναι μια επίμονη λύπη για εβδομάδες ή μήνες. Η ένταση των συμπτωμάτων που θα αναφερθούν παρακάτω και η συχνή παρουσία τους για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη κατάθλιψης και την ανάγκη επαγγελματικής βοήθειας.


Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο απο λύπη. Είναι μια πραγματική κατάσταση με πραγματικά συμπτώματα αυξημένης και διαρκής μελαγχολίας. Δεν είναι ένα απλό ''δείγμα αδυναμίας'' ή κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεραστεί απο την μιά ημέρα στην άλλη εάν το άτομο υπομείνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αυτό που την καθυστά ξεχωριστή είναι επίσης το γεγονός πως επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο και μπορεί να συνοδεύεται απο μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Η κλινική κατάθλιψη είναι η πιο σοβαρή μορφή κατάθλιψης, επίσης γνωστή και ώς μείζων κατάθλιψη ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.


Η κατάθλιψη επηρεάζει το πώς αισθάνεται το άτομο, την συμπεριφορά του, τις σκέψεις του αλλά και το σώμα του.

Πιο συγκεκριμένα:


  1. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ: Λύπη, άγχος, θυμός, απόγνωση κλπ.

  2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Αποφυγή καταστάσεων, απομόνωση.

  3. ΣΚΕΨΕΙΣ: Δεν είμαι καλός/ή σε τίποτα, δεν αξίζω τίποτα.

  4. ΣΩΜΑ: Μειωμένη ενέργεια για το οτιδήποτε.


*Αν και η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, κάποια απο τα συμπτώματα είναι κοινά και μπορούν να επηρεάσουν κάθε τομέα της ζωής του ατόμου.


ΣΤΟ ΣΩΜΑ: Απώλεια ενέργειας (συνεχής κόπωση όπου ακόμη και οι πιο μικρές εργασίες οδηγούν σε εξάντληση), αλλαγή στην όρεξη ή το βάρος, αργή κίνηση ή ομιλία, έλλειψη ενδιαφέροντος για ότι συνήθιζε να κάνει παλιά, μειωμένη λίμπιντο, διαταραγμένος ύπνος (αυπνία, υπερυπνία) κλπ.


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ: Αισθήματα παρατεταμένης θλίψης, απελπισίας, άγχους, ανησυχίας, απόγνωσης και αναξιότητας.


ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Αίσθηση παραίτησης, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, τους άλλους και το μέλλον. Σε λιγότερες αλλά εξίσου σημαντικές περιπτώσεις υπάρχουν άτομα που σκέφτονται την αυτοκτονία ή ψάχνουν τρόπους για να βλάψουν τον εαυτό τους, κλπ.


ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Αποφυγή καταστάσεων, επιθετικότητα, μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση, έλλειψη ενδιαφέροντος του ατόμου για να φροντίσει τον εαυτό του, επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. κατάχρηση ουσιών, αυτοτραυματισμοί κλπ.)




  • Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται; Kαι αν ναί, πώς θεραπεύεται;


Το σημαντικότερο βήμα είναι να παραδεχτούμε το πρόβλημα γιατί μόνο τότε είναι εύκολο να αναζητήσουμε και τις λύσεις! Ασφαλώς και αντιμετωπίζεται και μάλιστα με διάφορους τρόπους! Η θεραπεία μπορεί να περιλάμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη, ομάδες υποστήριξης ακόμη και συνδυασμό όλων αυτών. Η φαρμακευτική αγωγή προτείνετε κυρίως σε περιπτώσεις όπου το άτομο αδυνατεί να βελτιώσει την συναισθηματική του κατάσταση, όσο όμως τα θέματα που μας βαραίνουν παραμένουν άλυτα, τόσο δυσκολότερη γίνεται και η αντιμετώπιση τους πολλές φορές. Όχι όμως ακατόρθωτη! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν και έχουν βρεί βοηθητικό το να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, κάνοντας περισσότερη άσκηση, μειώνοντας το αλκοόλ, μιλώντας σε φίλους και κοντινά τους πρόσωπα, καθώς και διαβάζοντας βιβλία αυτοβοήθειας.


Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έτσι και το είδος της θεραπείας για τον καθένα διαφέρει, βασιζόμενο πάντα στον τύπο της κατάθλιψης που παρουσιάζει! Ο εαυτός μας γνωρίζει πολύ καλά τα αιτήματα και τους προβληματισμούς του. Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ''ακούσουμε'' όλα αυτά τα αίτηματα και τους προβληματισμούς και να μην παραβλέψουμε τα σημάδια που ''φωνάζουν'' βοήθεια μέσα μας! Με την σωστή θεραπεία και υποστήριξη όλοι μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα πιο ευτυχισμένο και χαρούμενο αύριο. Και ΕΣΥ μπορείς! Όλοι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη όταν και άν κάποια στιγμή κάνει την εμφανισή της στη ζωή μας. Και ΕΣΥ μπορείς και σίγουρα με μεγάλη επιτυχία!



'Οσοι έχουν υποφέρει είναι και οι πιο εξελιγμένοι...

Ανώνυμος

_____________________________________________________________________________________________________________________________

bottom of page