top of page

'Αν η ψυχή σου αξίζει, μην φοβάσαι τίποτα!



Και όταν όλα τα φώτα σβήσουν, εσύ κοίτα να βρείς τον δρόμο της επιστροφής για το φως! Και όταν φτάσεις στο φως, μείνε εκεί για πάντα! Εκεί ανήκεις! Για αυτό γεννήθηκες! Για να κυνηγήσεις το φως! Και αν κάποτε το χάσεις και αν αργήσεις να το βρείς, μην φοβηθείς! Μην σκεφτείς να τα παρατήσεις! Δεν σου έμαθαν πως όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, οι ‘’ζόρικοι’’ συνεχίζουν μέχρι να τα καταφέρουν;


Nα μην φοβάσαι το σκοτάδι κανενός, ακούς; Ούτε και το δικό σου! Δεν φταίς εσύ για τις πληγές των άλλων ούτε και για τις δικές σου! Για κάποιο λόγο συνέβησαν,για κάποιο λόγο εμφανίστηκαν στη ζωή σου! ‘Οταν μπαλώσεις τις πληγές σου, όταν αγκαλιάσεις τις ρωγμές σου, όταν κατανοήσεις και τις δυσκολίες των άλλων, τότε θα δείς πως ο κόσμος είναι σαν εσένα και πως εσύ είσαι όλος αυτός ο κόσμος! Όλοι παλεύουμε μέρα- νύχτα για να ηρεμήσουμε το εγώ μας! Όλοι παλεύουμε νύχτα-μέρα για να αγαπήσουμε το μέσα μας! Με λάθος τρόπους; Μπορεί! Τι σημασία έχει όμως τελικά; Aφού η προσπάθεια είναι αυτή που κάνει την όλη ουσιαστική διαφορά!


Σωστό ή λάθος εσύ το ορίζεις! Φρόντισε μόνο να ψάξεις για αληθινές λύσεις και όχι για εναλλακτικές! Εσύ δεν ήρθες στον κόσμο αυτό για ‘’άψυχες’’ επιλογές, σου αξίζουν στιγμές που να εμπεριέχουν αλήθεια, ζωή και ευτυχία! ‘Οτι και αν κάνεις και ότι και αν επιλέγεις να μην ξεχνάς να εμπεριέχει κομμάτια της ψυχής σου και του εαυτού σου! Γιατί ο εαυτός σου είναι ο μόνος που ξέρει όλη την αλήθεια και τίποτα και κανένας δεν είναι ικανός να την ξεγελάσει! Το δοκίμασαν πολλοί, μέσα στους πολλούς και εγώ και αν αναρωτιέσαι τι συνέβη τότε θα σου πω με πλήρη ειλικρίνεια πως αποτύχαμε σχεδόν όλοι!


Η μία αποτυχία έφερε την άλλη, στα αλήθεια δεν ωφελεί πουθενά! Άν θες δοκίμασε το για την εμπειρία, μα να θυμάσαι πως αν η ψυχή σου νιώθει άδεια, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να καταφέρει να γεμίσει τα κενά της! Εάν όμως η ψυχή σου βρίσκει τρόπους να νιώθει ολοκληρωμένη, κάτι μα πάντα κάτι θα είναι ικανό να την κάνει να χαμογελάει!


Ζήτω η ψυχή λοιπόν! Ζήτω το φως που κρύβει μέσα της! Αυτή μόνο αντέχει να περιμένει για το δικό σου καλό! Για αυτό μην περιμένεις άλλο! Μην ξεγελάς άλλο το όνειρο! Άνθρωπος με καθαρή ψυχή, αυτό να επιλέγεις να είσαι! Χωρίς δεύτερη σκέψη! Ο χρόνος δεν περιμένει! Η ψυχή σου όμως ευλαβικά ακόμα αντέχει να προσμένει! Πιστεύεις πως είναι τυχαίο; Να είσαι βέβαιος και βέβαιη πως όχι! Αξίζει τον κόπο! Αξίζει όσο τίποτα άλλο! Και αν η ψυχή σου είναι ‘’μεγάλη’’ αξίζει ακόμα περισσότερο! Μην το καθυστερείς!


-Τι θα πει ευτυχία; Να ζεις όλες τις δυστυχίες!

-Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια!

Νίκος Καζαντζάκης.


bottom of page