top of page

H ψυχολογία πίσω απο τις γυναίκες που ερωτεύονται πραγματικά ‘’κακά’’ αγόρια!


H επιστήμη το περιγράφει ως υβριστοφιλία

‘Ανδρες δυναμικοί. ‘Ανδρες με φαινομενική αυτοπεποίθηση. ‘Ανδρες με εγωισμό που δεν διστάζουν να παραμελήσουν τη σύντροφο τους με κάθε ευκαιρία. Γιατί ορισμένες γυναίκες δεν επιλέγουν τους αστείους, τους γλυκούς και κυρίως τους πιο ισορροπημένους άνδρες που θα μπορούσαν να τις κάνουν ευτυχισμένες όπως πραγματικά τους αξίζει;


Οι γυναίκες ορισμένες φορές πέρα απο ανεπιτήδευτα πολυσύνθητες μπορούν να γίνουν και αρκετά ακατανόητες στο ζήτημα του έρωτα και φυσικά πίσω από αυτό υπάρχει εξήγηση! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή μιάς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου λόγο της παρεκλίνουσας ιστορίας τους, η κοινή γνώμη εκδηλώνει δυσανασχέτηση!

Η επιλογή του ‘’ιδανικού’’ συντρόφου!


Οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες συμφωνούν πως επιθυμούν έναν άνθρωπο δίπλα τους ο οποίος σε γενικές γραμμές να είναι ευαίσθητος, ενσυναισθητικός, γενναιόδωρος, ανιδιοτελής και πάνω απο όλα ευγενής. Και αφού οι επιθυμίες αυτές είναι κατανοητές, πως γίνεται οι άνδρες οι οποίοι χαρακτηρίζονται απο βαναυσότητα, ναρκισσιστικές τάσεις και εγωκεντρικά κίνητρα, στα μάτια ορισμένων γυναικών να μοιάζουν πιο ποθητοί απο ποτέ;

H έννοια της υβριστοφιλίας

Στη ψυχολογία η υβριστοφιλία είναι ένας σχετικά καινούριος όρος ο οποίος περιγράφηκε για πρώτη φορά απο τον ψυχολόγο - σεξολόγο και συγγραφέα John Money. Η υβριστοφιλία (βγαλμένη απο την λέξη ύβρις) είναι γνωστή και ως σύνδρομο Bonnie και Clyde. Όσο και αν ως έννοια μοιάζει να είναι άγνωστη, καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως η υβριστοφιλία είναι μια μορφή σεξουαλικής παραφιλίας και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η ένταση καθώς και ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται σε κάθε περίπτωση.


Οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο έλκονται συνήθως συναισθηματικά και σεξουαλικά από άνδρες με εγκληματικό χαρακτήρα, που έχουν διαπράξει στο παρελθόν και ίσως να συνεχίζουν και στο παρόν να προκαλούν σκηνές φόβου ή ακόμη και βιασμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι άνδρες έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή, ωστόσο δεν φαίνεται αυτό να στέκεται εμπόδιο στην ερωτική επιθυμία αυτών των γυναικών, αντιθέτως έχει παρατηρηθεί να ενδυναμώνεται η φαντασίωση τους, με την έλξη που δημιουργείται να μοιάζει στα μάτια τους πιο έντονη από ποτέ!


Πως εξηγείται αυτή η έλξη;


Εν συντομία θα λέγαμε πως η έλξη τους εμπεριέχει την έννοια της συμπόνιας! Παρατηρείται μάλιστα μια έντονη επιθυμία συμπαράστασης επειδή είναι άδικο για εκείνες, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, αυτός που ερωτεύτηκαν να βρίσκεται καταδικασμένος. Αρνούνται έτσι με κάθε τρόπο να δούν τον άνθρωπό τους να βιώνει τις δύσκολες αυτές καταστάσεις μόνος, με αποτέλεσμα να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βρίσκονται πλάι του!


Το σύνδρομο της υβριστοφιλίας αποτελείται απο την παθητική και την επιθετική μορφή. Στην παθητική μορφή οι γυναίκες καλλιεργούν συνήθως μια ασφαλή σχέση με τον ‘’επαναστάτη’’ τους αποφεύγοντας έτσι κάθε μορφής εγκληματική πράξη. Τείνουν και συνήθως τα καταφέρνουν να πείθουν τον εαυτό τους πως ο αγαπημένος τους είναι εξ’όλοκλήρου αθώος, λέγοντας με πλήρη βεβαιότητα οτι εκείνος που ερωτεύτηκαν δεν θα έβλαπτε ποτέ κανέναν. Στην επιθετική μορφή της, οι συνθήκες της υβριστοφιλίας δεν παραμένουν ίδιες. Εδώ οι γυναίκες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τον άνδρα που επιθυμούν στην εγκληματική του δράση, καλύπτοντας τον με κάθε τρόπο, ώστε να καταφέρει να πραγματοποιήσει όλα τα πιθανά του σχέδια.


Δεν είναι λίγα τα περιστατικά σε φυλακές όπου ένας κρατούμενος, ακόμη και αν έχει διαπράξει σοβαρό έγκλημα, γίνεται το <<αντικείμενο του πόθου>> των γυναικών με την ειδεχθή συμπεριφορά του να μην έχει καμία απολύτως επιρροή στη γοητεία που καταφέρνει να προκαλεί με την παρουσία του. Το φαινόμενο της υβριστοφιλίας είναι πιο διαδεδομένο από ότι θα περίμενε κανείς καθώς και ένα ζήτημα ταμπού και αυτός είναι και ένας απο τους λόγους για τους οποίους οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του!


Έχεις ακούσει ποτέ για την ιστορία του Τέντ Μπάντι, του Τσάρλς Μάνσον, του Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, του Σκότ Πίτερσον και άλλων πολλών διάσημων μανιακών δολοφόνων οι οποίοι είχαν λάβει χιλιάδες ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες στη φυλακή; ‘Αραγε τελικά η υβριστοφιλία χρήζει αποκλειστικά και μόνο θεραπεία ή μήπως σηκώνει περισσότερη συζήτηση το όλο ζήτημα όταν ο έρωτας χτυπήσει την πόρτα; Σίγουρα οι απόψεις διίστανται μαζί και η αλήθεια, η οποία μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση!


Πιθανοί λόγοι εμφάνισης της υβριστοφιλίας


Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να προσδιοριστούν πλήρως. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ψυχολόγοι που υποστηρίζουν πως η εμφάνιση του σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με τα φυλετικά πρότυπα της κοινωνίας μας. Σε έναν κόσμο όπου ο ρόλος του άνδρα είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ΄΄σκληρότητα΄΄, ο εγκληματίας είναι εκείνος που έχει την δύναμη να πυροδοτήσει αρχαία ένστικτα, αναπαριστώντας τον ΄΄χαμένο΄΄ ήρωα που κάθε γυναίκα ονειρεύεται να βρεί και να αγαπήσει! Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως τα ‘’καλά’’ παιδιά προτιμούνται στη σύγχρονη κοινωνία, όμως για κάποιες γυναίκες αυτό δεν μοιάζει αρκετό μιας και ένα ΄΄καλό’’ παιδί δεν είναι ικανό να τους παρέχει την προστασία που επιθυμούν όταν ένας ενδεχόμενος ‘’κίνδυνος’’ εμφανιστεί στη ζωή τους!


H αντιφατικότητα του έρωτα!


Μήπως αισθάνεσαι με κάποιο τρόπο να ταυτίζεσαι; Eίσαι εκείνη η γυναίκα που ίσως ερωτεύτηκε το ‘’κακό’’ αγόρι ή έναν ‘’επαναστάτη’’ που της αναστάτωσε την ηρεμία της; Eάν ναι, τότε να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη που επιλέγει να ζεί τον έρωτα αντιφατικά, ενδυναμώνοντας τα μαζοχιστικά σου ένστικτα, τα οποία ήταν μάλλον απο πάντα έτοιμα να ξυπνήσουν και να πάρουν τον έλεγχο ενάντια σε κάθε λογική σου! ΄Αλλωστε υφίσταται η παραδοχή πως τα ‘’κακά παιδιά’’ (ανεξαρτήτως φύλου) μπορούν να γίνουν πολύ γοητευτικά, για αυτό και κάποιοι άνθρωποι πέφτουν κατά πάνω τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πότε ωστόσο η γοητεία αυτή φθάνει τα όρια της επικινδυνότητας για την ώρα παραμένει αναπάντητο!


Παρότι η κοινωνία μας είναι προσωρινά αμαθής σε τέτοιου είδους ζητήματα, έχε υπόψιν σου πως το σύνδρομο της υβριστοφιλίας πλέον ερευνάται αρκετά σοβαρά. Μεταξύ των άλλων, απαιτείται σίγουρα περαιτέρω αξιολόγηση ως προς τα κίνητρα, τους λόγους καθώς και την πιθανή θεραπεία που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον! Εάν αισθάνεσαι πως από ψυχολογικής άποψης χρειάζεσαι περισσότερες απαντήσεις, τότε καλό θα ήταν να ενημερωθείς εκτενέστερα και αν χρειαστεί να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στις εσωτερικές σου επιθυμίες!

_____________________________________________________________________________________________________________________


bottom of page