top of page

Oι 5 γλώσσες της αγάπης: Mάθε ποιά είναι η δική σου!


I love you, je t’aime, ti amo, te quiero, σαγαπώ! Μία λέξη! Μια μικρή φράση που κρύβει μέσα τις χιλιάδες συναισθήματα!


Εάν περιμένεις να βρείς εδώ την λέξη σαγαπώ γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου καλά θα κάνεις να μην περιμένεις άλλο, μιάς και εδώ θα αδιαφορήσουμε για το πως προφέρεται ή γράφεται η λέξη σαγαπώ. Μαζί θα κάνουμε την διαφορά και θα επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο και σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον! Μαζί θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε πως εκδηλώνεται η έννοια της αγάπης μέσα απο τα απλά τις καθημερινότητάς αλλά και με ποιόν τρόπο επιλέγουμε υποσυνείδητα να την εκφράζουμε με γνώμονα τις «5 γλώσσες της αγάπης».


Εάν ακούς την φράση αυτή για πρώτη φορά, τότε δεν είσαι ο μόνος/η μόνη! Προ ολίγον ημερών θα δήλωνα το ίδιο και θα πρόσθετα πως το διαδίκτυο κάποιες φορές κρύβει τεράστια διαμαντάκια πληροφόρησης! Όπου «αναζήτηση» στο δικό μου πληκτρολόγιο θα έβρισκες 3 λέξεις: 5, γλώσσες, αγάπη! Κάπου εδώ όμως τελειώνει η προσωπική μου ιστορία και αρχίζει ο λόγος για τον οποίο κατάλαβα πως όσα διάβασα για την αγάπη με αφορούν, θα με αφορούν και χωρίς δεύτερη σκέψη το ίδιο ισχύει και στη δική σου περίπτωση!


Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαπιστώσω πως τελικά η αγάπη μπορεί να μην είναι μια πράξη μαθηματική όμως με μαθηματική ακρίβεια εάν δεν αποφασίσεις να ακολουθήσεις πιστά κάποια από τα βήματά της, τότε το πιο πιθανό είναι να βγείς χαμένος στο one in a lifetime παιχνίδι της! Και θα μου πείς στην αγάπη ποτέ κανείς δεν βγήκε χαμένος παρά μόνο γεμάτος εμπειρίες! Σωστά; Σωστά! Όπου «χαμένος» εσύ εάν προτιμάς συμπλήρωσε με λιγότερο κερδισμένος! Και όπου «αγάπη» εμπλούτισε στο εξής το «λεξιλόγιο» σου με τις παρακάτω 5 γλώσσες που θα σου παραθέσω ευθύς αμέσως!



Οι 5 γλώσσες της αγάπης


Gary Chapman! Χάρις αυτόν τον κύριο κάπου εδώ τα πράγματα θα μπούν επιτέλους σε μια σειρά για την αγάπη! Eξαιτίας του αναγκάστηκα και εγώ να ψάχνω για το βιβλίο του σε ότι πιο κοντινό βρισκόταν σε βιβλιοπωλείο! Στο παρασύνθημα όμως! Ο Gary Chapman ήρθε για να μας επιβεβαιώσει ένα πράγμα: H αγάπη έχει γλώσσα και μάλιστα 5! Σύμφωνα με αυτό, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να εκφράζουν την αγάπη στον άνθρωπό τους με τρόπο που μόνο εκείνος/εκείνη που αγαπούν μπορεί να κατανοήσει πραγματικά και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται 5 απλοί και ουσιαστικοί τρόποι! Σημειώνεις;


1. Η δύναμη του αγγίγματος


Θυμάσαι πότε υπήρξε η τελευταία φορά που κρατήθηκες χέρι-χέρι με τον/την σύντροφό σου; Eάν είσαι single ανακάλεσε για λίγο την μνήμη σου και βεβαιώσου εάν η δύναμη εκείνου του ξεχωριστού αγγίγματος ήταν από εκείνες που σε προσωπικό επίπεδο σε «άγγιξαν» για τα καλά. Ασφαλώς η σωματική επαφή περιλαμβάνει και το σέξ, δεν παύει όμως να αφορά και τα χάδια αλλά και τις τρυφερές αγκαλιές. ‘Οποια και αν είναι στη πράξη η δική σου προτίμηση ακόμη και αν επιθυμείς έναν συνδυασμό που θα μπορεί να εμπεριέχει όλα τα παραπάνω, φρόντισε να γνωρίζεις πως η σωματική επαφή χρήζει τεράστιας σημασίας για την ομαλή διατήρηση μιας σχέσης!


2. Ποιοτικός χρόνος


Focus on me! Ποιός δεν θέλει ο σύντροφος του να του αφιερώνει χρόνο; Eστίασε. Αφιέρωσε. Απόλαυσε! Στη 2η γλώσσα της αγάπης δεν γίνεται αναφορά απλά στο να βρίσκεσαι μαζί με το ταίρι σου, έχοντας την ψευδαίσθηση πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ποιοτικός χρόνος θα πεί να καταφέρετε να βρίσκεστε και οι δύο στο παρόν απολαμβάνοντας το «εδώ» και το «τώρα»! Κάνοντας εν συνεχεία οτιδήποτε ευχαριστεί και τους δύο και εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας ο ένας στον άλλο. Εάν αυτή η γλώσσα, η 2η και καθόλου φαρμακερή είναι αυτή που νιώθεις να σου ταιριάζει περισσότερο, θα πρότεινα να αφήσεις στην άκρη για λίγο τους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν με αθέμιτους τρόπους να απορροφήσουν τον ποιοτικό σας χρόνο. ‘Ως εξωτερικό παράγοντα θα ανέφερα εκείνο της τηλεόρασης! Too boring δεν νομίζεις; Πόσο μάλλον εάν έχεις δίπλα σου ένα πρόσωπο που είναι ικανό να σου μάθει και να σου δείξει πολύ πιο ενδιαφέρον πράγματα από εκείνα που θα σου πεί για ακόμη μια φορά μια οθόνη!


3. Δώρα


Αναφέρομαι σε εκείνα τα απροειδοποίητα ή τα προιδεασμένα, σε εκείνα που ίσως να σε υποδέχονται με περιτύλιγμα ή ακόμα και εν απουσία κάποιου κουτιού. Τα δώρα είναι ένα ακόμη παγκόσμιο χαρακτηριστικό στον ανθρώπινο πολιτισμό για να εκδηλώσει κανείς την αγάπη του. Προσοχή όμως! Εδώ δεν μιλάμε απαραιτήτως για ακριβά και εντυπωσιακά δώρα αλλά για δώρα «ακριβά» από συναίσθημα που στόχο έχουν να χαρίσουν ένα δυνατό μήνυμα αγάπης. Εάν σε βρίσκει παγερά αδιάφορο το να εκδηλώνεις την αγάπη σου έτσι, τότε έχε υπόψιν σου πως ορισμένες φορές είναι όμορφο να εκφράζεσαι και με αυτόν τον τρόπο. Άν πάλι είσαι λάτρης των δώρων, keep doing that! Η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικό των λίγων και αν είσαι από αυτούς τους «λίγους» με το «πολύ» συναίσθημα τότε μάλλον γνωρίζεις ήδη πως το να δίνεις αυτομάτως σε καθιστά πιο ευτυχισμένο/η από εκείνους που συνήθως μίζερα επιλέγουν να λαμβάνουν περισσότερα!


4. Πράξεις βοήθειας και φροντίδας


Για ορισμένους ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» αγάπης είναι η βοήθεια και η φροντίδα που δέχονται ή προσφέρουν στον άνθρωπό τους. Η καθημερινότητα πολλές φορές αποκαλύπτει μεγάλα εμπόδια, όταν λοιπόν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο σύντροφοι επιλέγουν να ανακαλύψουν τρόπους έτσι ώστε να ανακουφίσουν τον άλλον απο το φορτίο του είναι σαν να λένε «σαγαπώ» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αρκεί μια πράξη φροντίδας και δοτικότητας για να γίνει και όλη η ουσιαστική διαφορά μέσα σε μια σχέση! Εάν δεν ταυτίζεσαι με την παραπάνω αντίληψη, τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις τους πραγματικούς λόγους και τα κίνητρα που σε οδηγούν στην επιλογή αυτού του συντρόφου. Αποτελείται αυτή η σχέση από συναισθήματα αγάπης ή μήπως τελικά όχι;


5. Λέξεις επιβεβαίωσης - δηλώσεις αναγνώρισης


Σε ευχαριστώ. Είσαι το στήριγμά μου. Είσαι κάτι παραπάνω από σύντροφος. Χάρις εσένα πιστεύω σε εμένα. Χάρις εσένα πιστεύω στην αγάπη! Εάν όλες αυτές οι φράσεις σου ακούγονται παραπάνω από ρομαντικές και έξω από τα νερά σου, τότε η 5η και τελευταία γλώσσα αγάπης που αφορά την επιβεβαίωση της αξίας και της εκτίμησης που τρέφεις για τον άνθρωπό σου μάλλον δεν αντικατοπτρίζει τον δικό σου τρόπο έκφρασης. Ωστόσο έχε κατά νου πως θα ήταν καλό όταν το νιώθεις πραγματικά, να μπαίνεις στον κόπο να εκφράζεσαι ανοιχτά! Μπορεί τα λόγια τις περισσότερες φορές να είναι περιττά, κάποιες άλλες φορές όμως είναι απαραίτητα για να δομήσουν την αγάπη δύο ανθρώπων. Στα λόγια σου λοιπόν να βάζεις πάντα αγάπη και στις πράξεις σου να μην ξεχνάς να βάζεις ακόμη περισσότερη!


Καθορίζοντας την δική σου γλώσσα αγάπης


Εάν δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τη δική σου γλώσσα αγάπης τότε δεν έχεις παρά να κάνεις στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

  • Πως εκφράζω αγάπη στους άλλους;

  • Tι ζητάω από τους άλλους;

  • Tι δύναμαι να προσφέρω και να λάβω σε αντάλλαγμα;

  • Tι με ενοχλεί περισσότερο όταν η «αγάπη» δεν είναι με το μέρος μου;

  • Tι σκοπεύω να κάνω στο «τώρα» για την αγάπη;


Το ταξίδι της αγάπης


‘Υστερα από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι να συγκρατήσεις πως και οι 5 τρόποι είναι σημαντικοί και απαραίτητοι έτσι ώστε να καταφέρεις να αποκτήσεις μια ζεστή και συγχρόνως ειλικρινή σχέση με τον/την σύντροφό σου! Χρειάζεται να αναγνωρίσεις την «γλώσσα» που εκφράζει τα δικά σου θέλω και τις δικές σου προτιμήσεις στην αγάπη, δίνοντας αντίστοιχα τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στον σύντροφό σου για να κάνει το ίδιο και με τον εαυτό του! Και να θυμάσαι: Όταν δύο άνθρωποι κοιτάνε προς την ίδια κατεύθυνση τότε η αγάπη δεν έχει παρά με την σειρά της να οδηγηθεί και εκείνη προς τον ίδιο προορισμό!



_____________________________________________________________________________________________________________________



bottom of page