top of page

Η συγχώρεση αφορά εσένα και ύστερα αυτούς που σε πλήγωσαν!



Kάποτε ο Ουγγροαμερικάνος ψυχίατρος Τhomas Szasz είπε πως ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε ξεχνά, o αφελής συγχωρεί αλλά ταυτόχρονα ξεχνά και ο έξυπνος έχει τη δύναμη να συγχωρήσει αλλά να μην ξεχάσει ποτέ. Το αν αυτό αποτελεί προτέρημα το αφήνω στη δική σου κρίση. Όσο γα τα συναισθήματά σου περί συγχώρεσης; Περισσότερες πληροφορίες θα βρείς στις επόμενες γραμμές!


Η έννοια της συγγνώμης


Συγγνώμη ως προς τι; Συγγνώμη γιατί το μετάνιωσες; Συγγνώμη γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή; Συγγνώμη όπως λέμε «εντάξει»; Όχι, αυτή η τελευταία συγγνώμη θα ήθελα να γνωρίσεις πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λέξη. Μια αδικημένη, σχεδόν αδιάφορη λέξη! Έχει στα αλήθεια τεράστια σημασία πως επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε την έννοια της συγχώρεσης στη καθημερινότητά μας. Είναι μια έννοια πραγματικά λυτρωτική, η οποία για χίλιους δύο λόγους παύει δυστυχώς να διατηρεί την ουσιαστική της σημασία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν οφείλεις στον εαυτό σου να την διατηρήσεις εσύ, ούτε σημαίνει πως πρέπει να κάνεις ότι κάνουν οι «πολλοί». Αντιθέτως, και εσύ και εγώ και όλοι μας οφείλουμε να χρησιμοποιούμε την διαδικασία της συγχώρεσης συχνότερα, μιάς και ωφελεί όχι μόνο εκείνων που τη δίνει αλλά και αυτόν που την αποζητά!


Γιατί να συγχωρέσω κάποιον που με έχει πληγώσει;


Άν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο αξίζει να συγχωρέσεις εκείνον που σε πλήγωσε, για αρχή να ξεκαθαρίσουμε πως είναι απόλυτα λογικό να αναρωτιέσαι. Σε δεύτερη φάση θα πάρω το θάρρος και την πρωτοβουλία να σε ρωτήσω γιατί να μην το κάνεις; Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο κερδισμένος/η μπορείς να βγείς από όλο αυτό; Η συγχώρεση είναι μία από τις πιο απελευθερωτικές πράξεις και στα αλήθεια σε διαβεβαιώνω πως δεν έχει να κάνει με τους άλλους. Έχει να κάνει με εσένα και μόνο!


Τι θα πεί «Συγγνώμη» ;


Στην ουσία η συγχώρεση είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας. Μας επιτρέπει να δημιουργούμε υγιείς σχέσεις απελευθερώνοντας κάθε μορφής τοξικό συναίσθημα όπως είναι αυτό της πικρίας, του πόνου, του θυμού και του μίσους. Συγγνώμη θα πεί έχω τη δύναμη να μεταμορφωθώ σε αυτό που θέλω εγώ να είμαι. Συγγνώμη θα πεί αποδέχομαι την αλήθεια του άλλου μα πρωτίστως σέβομαι τη δική μου αλήθεια. Συγγνώμη θα πεί ευεργετώ τον εαυτό μου με όποιο κόστος. Συγγνώμη θα πεί σαγαπώ, μα με αγαπώ εξίσου πολύ. Συγγνώμη θα πεί αναζητώ την ελευθερία μα κυρίως την ψυχική μου ηρεμία. Συγγνώμη θα πεί τυχαίνει να υπάρχω, μα περισσότερο θα πεί επιλέγω να ζώ!


Η ζωή είναι πολύχρωμη όπως και η συγχώρεση


Όπως η ζωή δεν έχει μόνο άσπρο ή μαύρο, έτσι και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους δεν γίνεται να είναι μόνο καλές ή κακές και αυτό γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να βιώνει μόνο ευχάριστες ή δυσάρεστες στιγμές. Η ζωή θα λέγαμε πως είναι μια παλέτα χρωμάτων με άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς. Και αν η συγχώρεση είναι ένα από αυτά τα χρώματα της παλέτας, δεν σημαίνει πως αυτό το χρώμα θα καταφέρει ποτέ να σταθεί εμπόδιο στο να αναγνωρίσουμε και όλα τα υπόλοιπα χρώματα-συναισθήματα από τα οποία αποτελείται η ζωή μας και η μοναδική ιδιοσυγκρασία μας!


Η διαδρομή της συγχώρεσης


Η συγχώρεση καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την παράβλεψη των συναισθημάτων μας. Όπως κάθε συναίσθημα, έτσι και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν τεράστια χρησιμότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται. Με την βοήθεια της συγχώρεσης ένα είναι το μόνο σίγουρο: Kάθε συναίσθημα γίνεται αποδεκτό! Κάθε συναίσθημα αναγνωρίζεται και με τον πιο δημιουργικό τρόπο γίνεται σύμμαχος του εαυτού μας για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον!


[if !supportLists]- [endif]Πρίν κάνεις το οποιοδήποτε βήμα να συγχωρέσεις ή να συγχωρεθείς, αναρωτήσου τα εξής:


[if !supportLists]· [endif]Eίσαι σε θέση να αποδεχθείς τα δικά σου λάθη και ελαττώματα;


[if !supportLists]· [endif]Tι σημαίνει για εσένα «συγγνώμη»;


[if !supportLists]· [endif]Μπορείς όταν χρειάζεται να συγχωρέσεις τον εαυτό σου;


[if !supportLists]· [endif]Eίσαι σε θέση να νιώσεις αγάπη για τον εαυτό σου και ύστερα και για τους άλλους;


Να θυμάσαι πως η αληθινή συγχώρεση αφήνει πίσω της κάθε μορφής αρνητικό συναίσθημα και πάντα φέρνει μαζί της τα πιο αισιόδοξα μηνύματα για τη ζωή. Το ζήτημα είναι πόσο χώρο είσαι διατεθειμένος/η να αφήσεις στη χαρά και στην απελευθέρωση. Το σημαντικότερο ζήτημα όλων είναι να καταλάβεις πως το μόνο που πραγματικά έχει σημασία είναι το πώς επιλέγεις τελικά να ζεις τη ζωή που σου έχει δοθεί!

Και ποιός καταλαβαίνει; Σίγουρα όχι εγώ, γιατί αν καταλάβαινα, θα τα συγχωρούσα όλα!

John Donne.

_____________________________________________________________________________________________________________________________


bottom of page